lauantai 5. toukokuuta 2018

AJATUKSIA DYSTONIASTA JA JUOKSEMISESTA
Rollaattori rullaa kevyesti ohitseni alamäessä ja baskerin kangastappi viuhuu tien notkelmissa kuin tuuliviiri. Olen vappuaaton aamulenkillä ja katselen vauhdikasta menoa ihaillen. Kaukana edessä kuuluu jarrun vinkumista, rollaattori kallistuu hieman ja kurvaa sivukadulle. Minä hölkkään rollaattoriin verrattuna etananvauhtia, mutta vastaavia, kirjaimellisesti etanavaeltajia on paljon. Tien yli kulkee jatkuvasti etana-armeijoita ja pohdin, ovatko nämä niitä tappajaetanoita. Eräällä pihatiellä joku odottaa rikkalapio maahan painettuna etanan saapumista, aikoo ilmeisesti pyydystää sen elävänä. Mietin, että lenkeillä olen nähnyt etanoita niin valtavia määriä, että vaikea sitä armeijaa on pysäyttää.

Sateisen yön jälkeen, kun pyörätie on kostea ja aamukaste vyöryy yli, on etanoiden aika. Niitä kulkee tien yli kuin kurkiauroja, joiden sisään on asennettu selkeä sisäinen tietoisuus matkan suunnasta. Etanat ovat lähes kaikki pieniä ja matkansa alussa, mutta niitä on paljon, ja vaikka etanoiden vauhti ei päätä huimaa, niin lopulta päämäärä ja liike, on ainoa asia jolla on merkitystä. Hidas ja sitkeä, jonka päämäärä on selkeä, voittaa aina nopean säntäilijän, joka tänään syöksyy eri suuntaan kuin eilen, vaikka vauhti on hillitön. Tiedän, että etanat ovat useimmille, varsinkin puutarhansa hyvin hoitavalle ”walking dead”, eli armeija, joka tulisi jotenkin pysäyttää. Myös meillä niiden torjuntaan on panostettu joka kesä vaihtelevalla menestyksellä. Sanan etana, lausuminen väärässä kohdassa, laukaisee liikkeelle sanoja vyöryvän tsunamin, joka saa katumaan sen käyttöä.

Ei tätä espanjansiruetanaa turhaan yritetä torjua, sillä sen ruokavalio on monipuolinen. Etana syö lähes kaikkia kasvilajeja, eikä sitä kannata liiskata puutarhakengän alle. Tappajaetana nimen se on saanut, koska syö myös kuolleita eläimiä ja popsii menehtyneet lajitoverinsa ohi mennessään välipalaksi. Yksi suvunjatkossa hyvin onnistunut etana tuottaa satoja jälkeläisiä, joten tehokas se on myös siinä suhteessa. Luonnollisesti tulee mieleen, mikä voisi olla luonnon vastaisku tappajaetanalle. Mielenkiintoista on, että heinäsorsa syö etanoita ja muutamat kiitäjät. Muuten sillä on vastustajana vain puutarhaansa vaalivia ihmisiä ja ihan syystäkin. Etana voi syödä vuorokaudessa kymmenisen grammaa kasviksia ja herkutella jälkiruuaksi lajitoverillaan. Määrä ei ole varsin pieni, sillä niitä voi olla samassa puuhassa satoja aterioijia ja silloin aletaan puhua jo puutarhatuholaisesta. 

Espanjansiruetana on nimestään huolimatta lähtöisin sieltä, missä herkuttelua osataan arvostaa eli ranskanmaalta. Siinä  missä Napoleon kohtasi Waterloonsa, ei tämä vatsallaan matkaa taittava marssija ole voittajaansa kohdannut. Pikemminkin se valtaa koko ajan uusia alueita ja Suomen Lappikin on jo saanut ensimmäiset etanansa turisteiksi. Aika mittava matka olennolta, joka taittaa taivalta noin puolensataa metriä vuorokaudessa. ”Etana, etana, näytä sarves, onko huomenna pouta”, sanottiin ennen. Nyt voisi kysyä, onko huomenna puutarhaa jäljiltäsi etana. Lukuisia ohjeita etanan karkoitukseen tai puutarhasta pois pitämiseen löytyy netistä ja kuulee keskusteluissa. Sitä on kuitenkin yhtä vaikea torjua, kuin irtokissoja, jotka tuhoavat linnunpesiä, tappavat pikku visertäjiä ja pilaavat hajujätöksillään paikkoja ja omaisuutta. 

Jotain hyvää yritän löytää kuitenkin tämän pienen, tuhoa tuovan vaeltajan esimerkistä. Vaikeaa se ei ole, koska ne ovat niin ilmeisiä. Ensimmäinen hyvä esimerkki on tasaisen varma vauhti, joka aluksi vaikuttaa hitaalta. Kuitenkin etana etenee vuorokaudessa omaan pituuteensa verrattuna viisisataa kertaisesti. Ihminen etenisi samalla vauhdilla noin kilometrin päivässä. Lopulta kysymys on enää matkan päämäärästä. Mihin ihminen on matkalla. Etanan tahdilla se tavoite on lähes varmasti saavutettavissa. Kannattaa siis edetä etanan esimerkillä. Omalla tavallaanhan myös ihminen on tuholainen ja vieläpä pahin niistä. Ennenpitkää me tuhoamme puutarhoidemme lisäksi kaiken muunkin paljon tehokkaammin kuin etanat.

Etanat tulivat ajatuksiini lenkillä, juostessani, tai ehkä paremminkin hitaasti hölkätessäni Karjaanjoen jokilaaksosta pyörätielle. Paljon ajatuksia nuo päällepäin vaarattomilta näyttävät nilviäiset ovat herättäneet. En ole tavannut yhtään ihmistä, joka kehuisi etanoita, tai löytäisi niistä jotain hyvää. Ymmärrän sen kyllä hyvin. Ei ole mukavaa katsella, kun vaivalla istutetut ja huolella hoidetut istutukset joutuvat näiden nakertajien ateriaksi. Olen nähnyt, kuinka pian, kaunis, humalaköynnöksen koristama seinämä muuttuu reikiä täynnä olevaksi verkkoaidaksi etanoiden jäljiltä. 

Yritän välttää astumasta etanoiden päälle, mutta se on vaikeaa, koska niitä on paljon ja olen lenkistä niin väsynyt. Huomaan, että kuntoni on päässyt heikkenemään viime kuukausina. Olen juossut pian yhdeksän kilometriä ja vauhtini on niin hidasta, että minusta tuntuu, kuin vastaantuleva sauvakävelijä katselisi vähän säälivästi. Etenen etanan vauhtia, mutta onneksi niillä on eri suunta. Olen sairastanut dystoniaa pian viisi vuotta, jos aika lasketaan virallisesta diagnoosista. Sairaus alkoi kuitenkin oireilemaan jo muutamaa vuotta aiemmin ja on ollut ehkä piilevänä mukana koko elämäni ajan. Alttius sairastua dystoniaan voi olla monillakin, mutta kaikilla se ei aktivoidu. Mikä saa dystonian puhkeamaan on hyvä kysymys. Varmaa vastausta siihen ei tiedä kukaan. 

Saadessani dystonia-diagnoosin olin hyvässä kunnossa. Kävin säännöllisesti lenkillä ja jaksoin juosta parikymmentä kilometriä. Rullaluistelin kesäisin ja tein pyörällä pitkiä retkiä. Dystoniaan sairastuttuani jatkoin kuntoilua niin kuin ennenkin. Aloitin siihen aikaan myös blogini ja kerroin juoksuharrastuksestani. Jotkut ihmettelivät, miten pystyn juoksemaan, vaikka sairastan lihasjännitesairautta, joka vääntää pääni sivuun. En antanut sen aluksi häiritä juoksuani, koska lenkit antoivat niin paljon minulle. Pää kyllä vääntyi sivuun, mutta yritin sietää sitä, katselin maisemia, metsää ja virtaavaa Karjaanjokea. Pidin myös juostessani usein kädellä leuasta päätäni suorassa. Ei se mukavalta koskaan tuntunut ja hiljalleen vääntö alkoi vaikuttaa kuntoiluun. Ensimmäisen kerran dystonia todella vaikeutti juoksemista sairastettuani vajaan vuoden. Olin silloin lenkillä ja päätä väänsi niin rajusti, että olin juosta ojaan. Pidin muutaman kuukauden tauon lenkkeilystä.

”Hän ei kävele koskaan, mutta sielunsa viilettää,” laulaa Johanna Kurkela. Minäkin olin lopettanut juoksemisen, mutta mielessäni viiletin usein Karjaanjoen rantapolkuja. Mikä saa ihmisen juoksemaan. Mielestäni juoksu on luontevin tapa liikkua, ihminen on syntynyt juoksemaan. Aki Hintsa kertoo kirjassaan ”Voittamisen anatomia,” että vaarallisinta mitä ihminen voi tehdä, on liika istuminen. Istuminen aiheuttaa eniten sairauksia ja vaivoja meille, ihmistä ei ole luotu istumaan. Kirjassaan Hintsa kertoo etiopialaisesta Haile Gebreselassiesta, joka on eräs kaikkien aikojen parhaista juoksijoita. Hän käyttää itsestään nimitystä ”juokseva mies”. Hintsa kertoo, kuinka Gebreselassie ilmestyi hänen kotiovelleen joka aamu hyväntuulisena hymyillen ja valmiina aamulenkille. 

Haile Gebreselassie kävi myös Suomessa harjoittelemassa ja kertoi, että olosuhteet harjoitteluun olivat täydelliset. Häneltä tultiin usein kysymään, onko kaikki hyvin ja tarvitseeko hän jotain, mutta mitään ei puuttunut. Kahdestaan Hintsan kanssa keskustellessaan Haile kuitenkin totesi, että jotain oli pahasti pielessä. Hän totesi, että jos Etiopiassa olisivat asiat niin hyvin kuin suomalaisilla urheilijoilla, ei siellä olisi yhtään huippu-urheilijaa. Meillä on yksinkertaisesti liikaa kaikkea, liikaa virikkeitä jotka saavat meidät säntäilemään eri suuntiin. Keskittyminen ja tavoitteeseen pyrkiminen vaatii poikkeuksellisen voimakkaan tahdonlujuuden.
”Juokseva mies,” on mielestäni hieno ajatus ja koska se kuvaa elämäntapaa, on se myös erottamaton osa ihmisen persoonaa. Minäkin halusin olla juokseva mies, vaikka dystonia oli juoksuttaa minut ojaan. Niinpä palasin muutaman kuukauden tauon jälkeen juoksemaan, aluksi juoksumatolla hiljalleen hölkäten ja käsillä kaiteista tukea ottaen. Kiinnitin kuminauhan juoksumaton päätyyn ja yritin sen avulla pitää pääni suorassa. Juoksumatto on hyvin haastava tasapainon kannalta. Varsinkin harrastajan juoksumatot ovat aika kapeita, joten kompastumisen vaara on aina suuri. En kuitenkaan antanut periksi ja vähitellen pääsin sellaiseen kuntoon, että pystyin juoksemaan myös ulkolenkkejä kesällä. 

Tällaista aaltoliikettä juoksuharrastukseni oli muutaman vuoden ajan, kunnes loppui lähes kokonaan. Kunto heikkeni väkisinkin, koska juoksuun tuli pitkiä taukoja. Runsaat kaksi vuotta sitten kävin fysioterapeutilla, joka totesi, että jätetään se juoksu toistaiseksi ja keskitytään muihin kuntoilumuotoihin. Minä kuitenkin viiletin mielessäni siellä Karjaanjoen rantapoluilla ja mieleni paloi lenkille. Vuosi sitten, viime keväänä, pääsin taitavan neurologin hoidossa niin hyvään kuntoon, että niskojen väännöt lievenivät ja kävin välillä juoksulenkeilläkin. Pystyin juoksemaan jopa pitämättä päätä kädelläni suorassa. Kesää seurasi kuitenkin rankka syksy. Dystonia iski takaisin ja tuli kovilla väännöillä. Juoksu jäi ja paino nousi, niin että huomasin olevani viisitoista kiloa painavampi, kuin ollessani juoksukunnossa. 

Dystonia on ailahteleva sairaus, kuin vuorovesi se saapuu ja lähtee, koskaan kuitenkaan poistumatta. Minä viiletin sydämessäni ja palasin vuodenvaihteen jälkeen matolle. Aloin juosta dystonian kanssa kilpaa. Kiskaisin kuminauhan juoksumaton päädystä irti ja aloin juosta. En välittänyt horjahteluista ja vähitellen löysin hyvän rytmin. Oli vielä talvi ja ulkona liukasta, joten matolla oli hyvä juosta. Pidin harjoituspäiväkirjaa ja noudatin ensimmäisen kerran elämässäni harjoitteluohjeita. Olin yllättynyt, miten mukavaa oli löytämieni ohjeiden avulla harjoitella. Olin aikaisemmin luullut, että juoksemisen harjoittelussa on vain juostava. Ja onhan se niin, mutta jos juoksee vain yhdellä tavalla, ei kunto parane niin hyvin, kuin monipuolisella harjoittelulla. Sitä paitsi vaihteleva harjoittelu on todella mielenkiintoista. 


Nyt olen taas lähellä juoksupainoani, matkat pidentyvät ja taittuvat vähän kerrallaan nopeammin. Olen asettanut omaksi tavoitteekseni juosta kesän aikana puolimaratonin. Aikatavoitteeni on, että maali on vielä paikoillaan, ennen kuin tulen perille.

5 kommenttia:

 1. Hei!
  Toivotan sinulle vaivattomia juoksulenkkejä! Ihanaa, että kuntosi sallii sinun toteuttaa tavotteitasi! - Marja

  VastaaPoista
 2. Hei!
  Olisin kirjoittanut enemmänkin, mutta jos kirjoittaa liian kauan, teksti vain häviää jonnekin, enkä saa sitä julkaistua. Hyviä ajatuksia sinulla on ja sujuvaa tekstiä on mukava lukea! - Marja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmi, että tekstisi hävisi. Toisinaan nämä koneet toimivat omin päin ja kadottavat tekstiä. Yksi hyvä tapa on kirjoittaa teksti ensin johonkin tekstinkäsittelyohjelmaan ja kopioida sitten tähän ruutuun. Jos teksti häviää, niin se on kuitenkin tallessa editorissa ja tekstin voi lähettää uudelleen. Mukavaa kun kirjoitat.

   -harzu

   Poista
 3. Hei!
  Keho missä on liikehäiriösairaus kuormittuu nopeemmin ja myöskin dystoniaoireilu tuntuu silloin vahvemmalta.Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä,että dystonia olisi edennyt.
  Dystonia ei vaikeuta juoksemista,vaan se on niin päin,että juokseminen vaikeuttaa dystoniaa.Se pakostakin aktivoi dystoniset lihakset,sairautta aktivoidaan.
  Helmi

  VastaaPoista