sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

TYÖPAIKKAKIUSAAJA

KIUSAAJAT OSAAVAT PELATA TYÖPAIKOILLA

On sunnuntaiaamu ja aivan hiljaista. Heräsin hieman  ennen kuutta. Keitin kahvit ja avasin säleverhot, ulkona on vielä hetken hämärää.

Annan ajatuksen viipyä tässä herkässä hiljaisuudessa. Minun on hyvä olla. Nautin aamuhetkistä. Niskat ovat yön jälkeen levänneet ja lähes normaalit. En tunne voimakasta vääntöä, enkä kipua.

YSTÄVÄNI TARINA TYÖPAIKKAKIUSAAMISESTA

Eilen olin lenkillä joella auringonpaisteessa ja nautin luonnon äänistä. Juoksin joen vierustaa, katselin sen kuohuihin ja mieleeni tuli eräs vanha ystäväni vuosien takaa ja hänen tarinansa työpaikkakiusaamisesta.

En ole kuullut hänestä mitään enää pitkiin aikoihin. Hänellä oli tapana mennä ja tulla. Ilmestyä joskus elämääni ja sitten taas lähteä, kuin ei olisi koskaan käynytkään.

YSTÄVÄÄNI PAINOI VANHA MUISTO

Tapasin hänet ensimmäisen kerran eräällä  kurssilla. Olin silloin työtön ja menin kurssille arkana, olin siellä uusi ja kaikki tuntui oudolta. Hän otti heti kaverikseen ja jutteli kanssani, teki tutuksi porukassa.

Olin ujompi luonteeltani, mutta hän osasi jutella aina luontevasti. Hän kertoi tauoilla minulle tarinoita entisestä työpaikastaan. Hän sanoi, että erityisesti yksi tapaus on jäänyt painamaan hänen mieltään. Eräs työpaikkakiusaaminen.

RAJUA TYÖPAIKKAKIUSAAMISTA

Ystäväni pyysi sitten minua kanssaan lenkille ja hölkätessään avasi sydäntään lisää. Hän kertoi, että siinä työpaikassa oli jonkun verran rajuakin työpaikkakiusaamista.

Varsinkin eräs työpaikan naistyöntekijä harrasti sitä ja veti mukanaan kiusaamiseen aina pari kolme muuta avukseen, hän oli taitava manipuloija.

Yleensä tuo nainen valitsi kiusaamisensa kohteeksi jonkun vanhemman porukoista syrjässä olevan miehen. Kiusauksen kohteensa olon hän saattoi tehdä todella vaikeaksi terävällä kielellään.Toiset kiusaajat tulivat hänen mukaansa pilkkaamiseen nöyrästi. Olivat jonkinlaisia apulaisia.

KAHVIHUONEEN KIUSAAJA

Ystäväni muisteli erästä kahvihuoneen aamuhetkeä, kun tuo nainen tuli joukkoineen sisään. Ovella hän päästi äänekkään pierun kiusaamansa kohdalla ja valtasi porukalleen pöydän.

Kahvihuoneessa istuneet toiset miehet ottivat asian rennosti huumorilla, mutta joku sanoikin mielipiteensä törkeästä tempusta. Nainen aloitti piittaamatta esityksensä ja hänen pöytänsä terrorisoi koko kahvihuonetta.

Eräs kahvittelija huomautti porukalle metelöinnistä, mutta sai naiselta vain kehoituksen ostaa korvatulpat.

NÖYRYYTTÄVIÄ VITSEJÄ KIUSATULLE

Kahvihuone oli hiljentynyt muiden palatessa töihin, mutta tuo kusauksen kohteeksi joutunut mies oli erehtynyt jäämään pöytään vielä lehtiä lukemaan. Silloin kiusaaja oli tuonut kaverinsa istumaan samaan pöytään.

Hän oli aloittanut miehen kiusaamisen, jota ystäväni kertoi sivummalta seuranneensa. Nainen oli kertonut nöyryyttäviä vitsejä, joilla oli nolannut miehen täysin ja porukka oli nauranut härskisti mukana.

KIUSATTU JÄI YKSIN

Toiset ympärille kerääntyneet naiset, jotka mukana nauroivat, olivat peesanneet ja kertoneet omia vitsejään miestä katsoen. Tämä ei ollut kyennyt vastaamaan naisporukan kiusaamiseen millään tavalla.

Hän oli painanut kasvonsa lehteen ja ollut vain lukevinaan. Kukaan ei uskaltanut puolustaa tuota miestä ystäväni muisteli ja kertoi itsekin poistuneensa hiljaa paikalta.

Ystäväni pohti, että työpaikalla ajateltiin varmaan, että hänen miehenä on pystyttävä puolustamaan itse itseään.

KYSYIN YSTÄVÄNI ASENNOITUMISESTA

Seurasin sivusta ystäväni ilmeitä ja olin havaitsevinani lievää häpeää tai huonoa omaatuntoa tuon hiljaisen miehen kiusaamisen johdosta. Kysyin häneltä suoraan miksi kukaan ei puuttunut kiusaamiseen.

Kerroin ystävälleni, että hänhän oli mielestäni hyvin sosiaalinen ja suosittu joka paikassa, kuin kala vedessä kaikkien kanssa. Hänhän oli kertonut osanneensa käsitellä tuota kiusaajanaistakin hyvin.

KOULUKIUSAAJAN TAUSTA

Kysyin, että mistä tuollainen kiusaaminen johtui, kai siihen joku syy oli. Miksi tuo nainen oli ottanut kiusaamisensa kohteeksi juuri tuon hiljaisen vanhemman miehen. Miehen joka ei näyttänyt edes provosoivan tilannetta mitenkään.

Ystäväni kertoi, että nainen oli hänelle tuttu jo nuoruudesta, silloin jo häirikkö ja koulukiusaaja. Hänellä oli kouluaikoinakin tapana kerätä ympärilleen lauma seuraajia ja ottaa joku hiljainen, syrjäänvetäytyvä puolustuskyvytön koulukaveri kiusaamisensa kohteeksi.

Kysyin miksi kukaan ei pannut kiusaajaa kuriin tai tehnyt hänestä valitusta. Ystäväni kertoi, että nainen itse oli taitava valitusten tekijä ja osasi pelata taitavasti selän takana.

NAMUSEDÄKSI LEIMAAJA

Ystäväni kertoi, että oli parempi vaihtaa työpaikkaa jos joutui tuon naisen kiusaamisen kohteeksi.

Häntä vastaan oli turha nousta. Ystäväni kertoi, että erään naisen kiusaaman miehen työtakki roikkui pitkään jossain varaston nurkassa. Oli kuulemma karkkeja toinen tasku täynnä.

Mies oli tehnyt naisesta valituksen koska nainen oli kiusannut häntä ja nainen oli vienyt karkit taskuun. Hän oli sitten pyytänyt jotain nuorta naista, koulusta tullutta harjoittelijaa tekemään valituksen miehestä.

Tämä oli lähtenyt vähin äänin työpaikalta. Takki oli jäänyt ja kiusaajanainen kuulemma esitteli sitä aina joskus namusedän takkina.

LOMPAKKO JA LIPPALAKKI

Toisen kerran hän oli vienyt lompakkonsa jonkun työtakin taskuun ja mennyt sitten ilmoittamaan sen kadonneeksi. Lompakon löytänyt työkaveri oli kuitenkin ehtinyt palauttaa sen ja juttu oli rauennut siihen.

Erään kerran hän oli pukuhuoneessa kastellut kiusaamansa miehen lakin lipan vessanpönttöön ja vienyt lakin takaisin hyllylle. Mies oli ihmetellyt hihittelyä töistä lähdettyään. Kotona hän oli huomannut tempun.

IHASTUTTAVA NAINEN HALUTESSAAN

Toisten mielestä nuo naisen teot olivat vain hauskaa pilaa, joka piristi tylsää työarkea. Hän oli hyvä tarinankertoja ja osasi olla todella hurmaava niin halutessaan. Puhui kenet tahansa ympäri kun halusi tältä jotain. Ystävänikin kertoi olleensa naiseen hieman ihastunut jossain vaiheessa.

Minun oli vaikea ymmärtää, että tuollainen järjestelmällinen kiusaaminen oli ollut mahdollista, niin ettei siihen kukaan puuttunut. En voinut käsittää sitä.

HYVÄ SUHDE TYÖNJOHTOON

Kysyin miksei ystäväni sitten siihen sosiaalisena miehenä millään tavalla reagoinut. Hän meni hieman hiljaiseksi ja pohti hetken kysymystäni.

Hänen ei ollut selvästikään helppo vastata kysymykseeni. Pitkään pohdittuaan hän kertoi, että naisella oli hyvät välit työnjohdon kanssa.

Aina välillä iltavuorossa ollessaan hän tarvitsi kyytiä ja eräs perheellinen työnjohtaja tarjosi kyydin autollaan.

ELÄKKEELLE KIUSAAJA

Nainen osasi myös pelata huonoihin väleihin joutuneen työkaverin vastenmielisiin tehtäviin työpaikalla. Siksi häntä vastaan pelättiin nousta.

Erään vanhemman naisen hän oli ottanut kiusauksen kohteeksi tämän painon vuoksi. Kiusaaja itse oli hoikka ja kaikin puolin timmissä kunnossa.

Painonsa kanssa kipuileva nainen puolestaan ajautui kiusaamisen kourissa niin ahtaalle, että usein itki vessassa pitkiä aikoja ja kertoi joillekin hautovansa itsemurhaa.

Lopulta hän oli ajautunut mielenterveysongelmiin ja joutunut lähtemään pois työpaikalta. Oli kuulemma nykyisin sairaseläkkeellä mielenterveydellisistä syistä.

LOPPUIKO KIUSAAMINEN KOSKAAN?

Kysyin ystävältäni, eikö edes noin räikeään kiusaamiseen puututtu. Ystäväni meni vähän vaikean oloiseksi ja myönsi itsekin olleensa, niinkuin kertoi, ihastunut naiseen.

Varsinkin eräiden pikkujoulujen jatkoilla. Nainen osasi todella hurmata ihmisen jos halusi, ystäväni kertoi.

Miten sitten kaikki päättyi, kysyin ystävältäni. Loppuiko tuo kiusaaminen koskaan ja miten kävi miehelle, joka viimeisenä oli naisen kiusauksen kohteena.

KIUSATUT VALITTIVAT

Ystäväni kertoi, että nainen osasi niin taitavasti ja sosiaalisesti toimia, ettei koskaan joutunut teoistaan vastuuseen.

Muutaman kerran hän oli vähällä joutua lähtemään työpaikalta, koska kiusatut valittivat kohtelustaan.

Todistajat kuitenkin aina perääntyivät tiukan paikan edessä, ja naisella oli hyvä suhde työnjohtajaan, ei hän koskaan joutunut vastuuseen teoistaan.

HÄN OSASI PELATA TAITAVASTI

Hän valitsi aina uuden kiusaamisen kohteen entisen lähdettyä. Otti kohteekseen yleensä jonkun hiljaisen, vanhemman miehen tai jonkun ongelman kanssa kamppailevan työkaverin, hieman syrjäänvetäytyvän ihmisen.

Usein miehen, sellaisen, joka firman nuorempien miesten porukasta jäi yleensä hyljeksityksi. Sellainen oli hyvä kohde kiusaajalle.

Kiusaaminen oli taitavaa hiostusta, sormella osoittelua, naureskelua, eristämistä, juorujen levittelyä ja valitusten tekemistä.

Tilanne paheni jos kiusattu yritti puolustautua, silloin nainen käänsi asian toisinpäin ja asettui uhrin osaan. Hän oli taitava pelaaja, jota vastaan ei haluttu nousta.

PELI JATKUU TOISAALLA

Ystäväni arveli, ettei naista vastaan noustu siitäkään syystä, että hän mielisteli nuoria miehiä ja työnjohtoa. Nainen todella osasi sen homman, ystäväni lopetti tarinansa.

Kysyin vielä mitä sille työpaikalle ja kiusaajanaiselle nykyisin kuuluu.

Ystäväni kertoi, että firma lopetettiin jo vuosia sitten. Nainen kuulemma pääsi pian toiseen yritykseen ja sai nopeasti ylennyksen työnjohtajaksi.

KIUSATTU LÖYDETTIIN JOESTA

Mies, jota hän viimeksi oli kiusannut joutui muiden mukana pois firman loppuessa. Hän kuulemma alkoholisoitui ja löydettiin eräänä päivänä jostain joen varresta, oli sinne sammunut ja horjahtanut veteen, tai hypännyt, kukaan ei tapausta nähnyt.

Ystäväni jatkoi ja pysähtyi hetkeksi kauniiseen paikkaan joen mutkaan. Hän näytti kauemmas, kohtaan johon ilta-aurinko paistoi ja kultasi vedestä sillan vastarannalle.

TÄÄLLÄ PITÄÄ PITÄÄ PUOLENSA

Hän kertoi, että tuollaisesta paikasta mies löydettiin aikoinaan. Istui siellä mäen rinteessä aina joskus pullonsa kanssa.

Itse se kaveri asiansa kyllä lopunperin sotki, oli ystäväni kanta miehen tekoon. Ei pärjännyt, eikä osannut pitää puoliaan.

Minkä sille voi. Tässä maailmassa on kovat lait, varsinkin työpaikoilla. Ei ihmistä voi auttaa, jos hänessä itsessään ei ole voimaa selvitä.

SYRJÄYTYNEITÄ KIUSATAAN HELPOSTI

Vahvat jyräävät tänäkin päivänä myös työpaikoilla. Jos katsot mitä tahansa yritystä, niin tuollaiset tyypit kuin se kiusaaja, olipa hän mies tai nainen menestyvät aina jos osaavat oikein pelata korttinsa.

Tuollaiset syrjäytyneet kiusatut pelataan aina ulos, olivatpa he oikeassa tai väärässä, jossain vaiheessa he aina hermostuvat ja tekevät ratkaisevan virheen.

Ystäväni vilkaisi minua ja kysyi jatketaanko matkaa. Lähdimme juoksemaan ja ohitimme paikan, jota ystäväni oli osoittanut.

YSTÄVÄNI TULI EILEN MIELEENI

Mietin eilen juostessani tuon paikan ohi,  ystäväni sanoja ja kertomusta. Niistäkin ajoista on jo vuosia aikaa.

En ole kuullut ystävästäni enää pitkin aikoihin. Hän myi kerran kotinsa yllättäen ja muutti toiselle paikkakunnalle.

Aloitti siellä uuden elämän. Alkuaikoina soittelimme toisinaan ja lähettelimme tekstiviestejä kuulumisista. Hänellä tuntui menevän loistavasti aina kun juttelimme.

VIRRAN RANNALLA

Erään kerran hän sitten ei enää vastannut tekstiviestiini tai puheluuni. Kuulin myöhemmin, että hänen elämänsä oli joidenkin vaikeuksien kautta mennyt rajua vauhtia huonompaan suuntaan.

En saanut enää otetuksi häneen yhteyttä, henkistä välimatkaa oli tullut liikaa.

Eilen lenkillä ajattelin kuitenkin tuota ystävääni ja hänen tarinaansa virran rannalla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti