tiistai 4. helmikuuta 2014

SANOJEN MAHTI

MITÄ KIRJOITTAMINEN MERKITSEE MINULLE?

Mitä kirjoittaminen minulle on? Kirjoittaminen on ystävällinen sana, joka kulki ohitseni ja pysähtyi katselemaan maisemia. Kysyin mitä katselet niin kauan. Mietit selvästi jotain. Hän vastasi, että minäpä kerron.

Sanat kulkevat kuin muurahaiset, kantavat lastejaan ja rakentavat tarinaa. Niillä jokaisella on oma taakkansa, toisinaan liian raskas. Uupuneen sanan taakka voi nujertaa kantajan ja saajan. Liian raskas painaa alas. Pään ja sielun.

Toinen kantaa liian terävää taakkaa. Elämän teroittamaa. Iskuun valmista. Oppi lyömään takaisin. Elämä opetti. Meni kyky odottaa hyvää. Jäi vain iskuvalmius. Jäi vain piikki, mutta siinä on kätketty voima. Varo sitä myrkkyä.

SANOJEN TAAKKA

Ota lempeä sana, vaikka se on tylsä. Aina parempi kuin pistävä. Anna sen hoitaa sielusi eheäksi. Lempeä sana on kuin lääke. Harvinaisempi kuin miltä se näyttää. Sana täynnä voimaa. Nostavaa voimaa.

Katselen sanojen kulkua. Taakkaansa kantaen. Näen niiden rakentavan jotain. En saa vielä selvää mitä on tekeillä. Sanat ovat joskus salaperäisiä. Vilkaisevat välillä toisiaan, mittailevat välejä. Työntävät turhat sanat pinoon. Odottamaan.

MITÄ NE KERTOVAT?

Kyyneleet tulevat silmiini kun näen niiden työn jäljen. Sanat tekivät sen taas. Kuljettivat mukanaan tarinan. Tuntematon matka sanojen maailmasta on kuljettu. Hyvästelen sanat. Hyvin tehty. Tarina on valmis.

Miksi ne tulivat? Mitä ne halusivat kertoa? En tiedä. Olen kiitollinen, että ne jaksavat vielä tulla. Jaksavat kuljettaa vielä lempeää toivoa. Valoa ja lämpöä sydämiin.

OIKEAN HETKEN SANAT

Sanat sulattavat sydämen roudan. Pehmentävät kovettumia. Elämän karkeiden iskujen uuvuttamat mielet. Sanat vuodattavat parantavaa voimaa. Antavat uskoa huomiseen ja voimaa tähän päivään. Tähän hetkeen.

Oikealla hetkellä sanottu sana on kuin avain. Sydän avautuu, mieli avautuu ja raikas tuuli puhaltaa sisään. Tuo mieleen muiston ajoista, jolloin kaikki oli uutta. Kaikki oli raikasta. Ajasta, ennen kuin elämä nujersi.

SANAT HUIJAAVAT

Minkälaisia ne päivät olivat? Muistatko vielä sen. Kaikki oli uutta ja tuoretta. Voiko sen kokea uudelleen? Maistaa vielä ensimmäisen kerran. Onko kaikki jo koettu? Onko kyynisyys piilottanut herkkyyden ja alkanut näytellä älykästä.

Helpointa on torjuminen. Silloin ei tarvitse edes yrittää. Voi lakonisesti kuitata. Minä tunnen tämän tarinan. Olen nähnyt jo tämän elokuvan. En kestä uusintoja. Nämä sanat kantavat samoja lautoja edestakaisin. Tämä on huijausta.

VÄÄRÄT SANAT

Miten voin tunnistaa sanat, joiden mukana on uusi tarina? Otan lempeät sanat. Otan ystävälliset sanat ja annan niiden kuljettaa minua. Lempeät sanat tunnistan siitä, että ne avaavat sydämen. Omilla avaimilla.

Väärillä sanoilla ei ole avaimia. Väärät sanat sulkevat sydämen. Salpaavat sielun ja pettävät mielen. Loukkaavat ja tekevät kyyniseksi. Kovettavat. Väärien sanojen voima on suuri. Niitä kannattaa väistää.

SANOJEN HALOT

Olen tuntenut ihmisiä, joiden yksikin sana avaa sydämen. Kääntää salvat ja vapauttaa mielen. Antaa luvan ajatuksen lentää. Mistä ne sanat tulevat? Mikä sai ne liikkeelle? Avainsanat. Voiman sanat.

Niitä me tarvitsemme. Niillä me jaksamme. Kyllä pahoja sanoja riittää. Kyllä kovia, kyynisiä sanoja ladotaan kuin halkoja pinoon. Ne sanat tulevat kuin valmiina, suuhun annettuina. Hyvät sanat pitää sanoa. Ne pitää puhua ja ne pitää vastaanottaa.

SANOJEN MAHTI

Ei ole sina helppo vastaanottaa hyviä sanoja. Elämä on voinut lyödä niin alas. Läheinen ihminen on voinut kertoa julmia totuuksia. Oikeita sanoja. Totuuden sanoja. Sanoja, jotka ovat kuin rapikiviä tai verkonpainoja. Viisaita sanoja. Hyvin upposi.

On helppo upottaa herkkä sielu ja kuvitella olevansa vielä fiksu. On helppo jakaa totuuksia jos tietää toisen heikkoudet. On helppo, mutta vaikeaa kun sen lopulta ymmärtää. Näkee sanojensa mahdin, mutta on jo myöhäistä. Hyvin upposi ja siellä pysyy.

SANOJEN ROHKEUS

Miksi hyvät sanat ovat niin naiveeja. Miksi kaikki kauniit sanat ovat ällöttävää nuoleskelua. Sitä kyselee kun miettii sanojen voimaa. Onko meidät aivopesty kyynisiksi. Saatu kuvittelemaan, että on älykästä olla piittaamaton. Onhan näitä nähty.

On rohkeaa puhua hyviä asioita. On rohkeaa olla herkkä. On rohkeaa olla avoin, mutta riskinsä siinä on. Voi tulla kyynisiä sanoja salaa sisään. Ovat pukeutuneet kauniiden sanojen vaatteisiin. Huomaat kyllä kun vähän aikaa kuluu, kuka sisään tuli. Ole tarkkana.

KATKERAT HEDELMÄT

Minä uskon, että median suoltama negatiivisten sanojen ja ajatusten virta on tyrehtymässä. On hyvien sanojen vuoro. On tulossa hyvien uutisten aika. On tulossa hyvien sanojen virta. Nostavien sanojen.

Meitä on huijattu ja moni huomaa sen. Elämä on ihanaa ja elämisen arvoista. Älä usko kyynisiä sanoja. Älä anna niiden pesiytyä sydämeesi. Älä tee niille sijaa kotiisi. Älä päästä niitä juurtumaan. Kasvatat katkeria hedelmiä.

SANOJEN VIRRASSA

Anna hyvien sanojen täyttää sydämesi. Avata mielesi portit ja tuulettaa koko olemuksesi. Anna hyvien sanojen juurtua sinuun. Anna niiden kasvaa ja kantaa hedelmää. Elät niillä hedelmillä vaikeina aikoina.

Hyvien sanojen muisto on valtava voimavara. Niitä kannattaa vaalia. Niiden kannattaa antaa asua ja hoitaa sisintä. Hyvien sanojen virrassa voi harrastaa kelluntaa.

Hyvien sanojen virrassa voi makoilla rentona, lipua hiljalleen kunnes voimat palautuvat. Antaa katseen levätä taivaalla ja kuunnella lintujen laulua. Hyvien sanojen virrassa.

SANAT JA KIRJOITTAMINEN

Kirjoittaminen ja sanat merkitsevät minulle sitä. Olen yksinkertainen mies ja kiitollinen siitä. En pystyisi kirjoittamaan mitään älykästä ja vaikeaselkoista. Rakastan yksinkertaisia asioita. Yksinkertaisia sanoja. Yksinkertaisesti.

Uskon sanojen voimaan. Niiden vähättelijät uskovat vielä vahvemmin. Siksi niitä vähätellään. Tiedetään, että silloin viestin todellinen tarkoitus paljastuisi, tulisi ilmi. Sanojen voima ei ole sanoissa, vaan viestissä. Tarinassa.

HYVÄT TARINAT

Hyvien tarinoiden aika on aina. Hyvät tarinat eivät koskaan katoa. Niiden maailma on valmiina odottamassa. Ovi on siellä, minne se jäi. Uskallatko seurata ystävällisiä sanoja.

Uskallatko antaa niiden johdattaa sinut takaisin sille ovelle. Yllätyt jos uskallut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti