sunnuntai 1. joulukuuta 2013

SE KESÄ OLI VIIMEINEN

ILTA TULI LIIAN AIKAISIN

Sen kesän olit minun paras kaverini. Taisin olla ihastunut sinuun. Minä olin kymmenvuotias, sinä vähän nuorempi. Leikimme koko kesän yhdessä, lähes joka päivä.

Meidän omakotitaloa rakennettiin lähelle ja minä jäin aina teille päiväksi. Leikeistä ei meinannut tulla loppua ja ilta tuli liian aikaisin.

Viimeinen ilta tuli aivan liian aikaisin.

Et ollut ensimmäinen ihastukseni. Koin sen jo seitsenvuotiaana kouluun mennessä. Jalat alta vievän ensimmäisen ihastumisen.

Toinen tuli kun muutimme ja menin toiseen kouluun. Ihastuin luokkakaverini pikkusiskoon. Kävin heillä kylässä ja koulussa kuulin hänenkin tykkäävän minusta. Mietin miten tekisin tuohon nättiin saparopäähän vaikutuksen.

KOULUN MESTARUUSHIIHDOT

Keksin lopulta hyvän idean koulun valmistautuessa mestaruushiihtoihin. Kisoja edeltävän yön pohdin kuinka tuo tyttö kilpailuissa minut huomaisi. Tiesin, että tulisin ehkä viidenneksi, niinkuin tavallista. Ei mitenkään merkittävä sijoitus. Vain palkintokorokkeelle nousevat huomattaisiin.

Päätin kääntää asiat toisinpäin ja tein oman ratkaisuni. Aamuyöllä sen keksin ja lopulta nukahdin hymy huulillani.

Voittaisin tytön huomion hitaudella.


MINÄ HIDASTIN LISÄÄ

Kisoissa toimin laatimani suunnitelman mukaan. Hiihdin metsän kätköihin normaalivauhdilla, mutta sitten aloin hidastella. Matkan puolivälissä luokkamme viimeinenkin pyyhälsi ohitseni tarmokkaasti puuskuttaen.

Minä hidastin lisää.

Ajattelin jo haaveissani, että ehkä minun luullaan eksyneen, ehkä ihastukseni tulee minua etsimään huolissaan. Ehkä jopa itkee kun näkee minun tärisevän kylmissäni.

KYLMÄÄ MEHUA JA RUSINAT PULLASTA

Ei tullut ihastukseni. Ei tullut ketään. Hiihtelin suunnitelmani mukaan ja saavuin lopulta tyhjälle koulun pihalle. Palkinnot oli jaettu ja kaikki olivat lähteneet kotiin.

Minä katselin toiveikkaana pöydälle mehun ja rusinapullien toivossa. Pihalle jääneellä pöydällä oli kuitenkin vain puoliksi syöty pulla, josta rusinat oli kaivettu. Mehukin oli kylmää.

Samalla koulun ovi avautui ja näin opettajani tuimasta katseesta että yksi osa suunnitelmastani oli sentään onnistunut. Minut oli huomattu.


KAHDEN MOPEDIN MIES

Mutta sitä kesää kanssasi en unohda. Meillä oli niin hauskaa yhdessä. Isälläsi oli kaksi mopedia, joilla hän ajoi vuorotellen, en koskaan ymmärtänyt miksi.

Joskus sain istua kyydissä tukka hulmuten.

Keksimme, että saunan vintillä asui saunatonttu ja kivitimme sinne vievää ovea. Kiveni tietysti rikkoi ikkunan ja minulta pääsi itku, sillä tiesin isäsi kiivaaksi mieheksi suuttuessaan.

Sinä annoit pusun poskelleni ja sanoit ottavasi syyn niskoillesi. Minä lähdin kotiin ja ajattelin, että voisin ottaa selkäänikin tuon pusun vuoksi. Kotona sainkin ensimmäiseksi tukkapöllyä, äitisi oli nähnyt ikkunasta ja soittanut kotiini.

SUURET OVET SULKEUTUVAT

Seuraavana aamuna tulin hiipien pihallesi. Seurasin suojasta, kun isäsi valitsi kummalla mopedilla lähtisi sinä aamuna töihin. Kun hän oli mennyt, minä juoksin teille. Äitisi tarjosi keksiä eikä ikkunasta puhuttu mitään.

Leikimme iltaan asti ja sitten tapahtui jotain sellaista, jonka ymmärsin vasta myöhemmin. Ymmärsin sen vihjeeksi sinun lähdöstäsi nuori ystäväni. Kesätyttöni.

Meitä pyydettiin sulkemaan ulkovaraston suuret ovet. Juoksimme kilpaa ulos. Pingoimme täysiä yli pihamaan, tasavauhtia.

Minä annoin sinun voittaa. Annoin sinun syöksyä sisälle talliin ja suljin ovet. Suuret ovet painuivat kiinni ja sinä jäit yksin pimeään talliin.

Kikatuksesi kaikui ja aaltoili minun nauruni mukana. Et pelännyt, tämä oli meidän leikkiä. Sen kesän meillä oli hauskaa yhdessä. Sen viimeisen kesän.


ONNETTOMUUS

Talvella ajattelin, kuinka mukava oli muuttaa uuteen kotiimme kesällä kun minulla olisi siellä odottamassa jo kaveri.

Sitten tuli se talvinen ilta, kun puhelin soi kerrostaloasunnossamme. Isä ja äiti lähtivät vakavina ja kertoivat, että on sattunut onnettomuus.

Palatessaan he kertoivat, että sinä olit jäänyt auton alle. Sinä, joka olit niin kova pinkomaan, että ehdit taas ennen minua. Ehdit perille ennemmin.

Hymyilevä, aina iloinen kesätyttöni.

Muistelin sinua tänään kun pingoin nastalenkkareilla jäisellä tiellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti