lauantai 23. marraskuuta 2013

DYSTONIA HISTORIANI


Niskavaivojen syy oli dystonia


Olen aina ollut jännitysniska. Keskittyminen vaativiin tehtäviiin ja esiintyminen sosiaalisissa tilanteissa on aiheuttanut niskoille ylimääräistä jännitettä läpi elämäni. 

Niska- ja päänsäryt ovat olleet seurausta näistä jännitystilanteista. Nukkuessani olen joutunut käyttämään ohutta tyynyä. Pöyhevällä, kovalla tai muuten suurella tyynyllä nukkuminen on aiheuttanut niska- ja päänsärkyä. 

Näistä tilanteista ja säryistä selvisin yleensä normaaleilla kipulääkkeillä. Valittelin joskus työterveyslääkärille tai -hoitajalle näistä niskakivuista, mutta niskakivut ovat niin yleisiä, että yleensä hoitona oli vain buranakuuri. 

Oireet alkavat


Töissä joskus huomasin, että kynäotteeni oli muuttunut. Kirjoittelen aika paljon tietokoneen lisäksi myös kynällä, joten huomasin, että jouduin keskittymään kynän pitelemiseen voimakkaammin kuin ennen. Myös käsiala mielestäni heikkeni jonkin verran.

Sosiaalisissa tilanteissa huomasin puhuessani, että päätäni veti vasemmalle varsinkin jos asia oli tärkeä tai jotenkin tunnemaailmaa kiihdyttävä. Myös ääneni saattoi niskajännitteen myötä muuttua tai vaieta, niin että jouduin korjaamaan puhettani.

Kaikki ei ole kunnossa


Juostessani ja pyöräillessäni jouduin tämän tästä korjaamaan pääni asentoa suoraan. Elättelin kuitenkin toivetta, että tämä oli ohimenevää ja johtui työpaineista. Näyttöpäätteellä töissä jouduin pitämään toisella kädellä leuastani, että pää pysyi suorassa.

Nukkuminen alkoi käydä työlääksi sillä nukkuma-asennot kävivät vähiin. Oikealla kyljellä maatessani pääni alkoi pitää omaa liikettä, väpättää. Vasen kylki reagoi seuraavaksi ja myös siinä asennossa pää nyki rauhattomasti. 

Pian onnistuin nukkumaan vain selälläni, oikea käsi pään yli nostettuna, pitämässä päätä paikallaan. Selvää on, että usein heräsin jo aamuyöllä eikä uni enää tahtonut tulla.

Aloin todella ymmärtää, ettei kaikki ole kunnossa...


Servikaalinen dystonia elämässäni
KOSKETUS


Aamuyön tunteina
yön peilissä.
Väsyneet kasvot,
elämän kuvassa.
Tuulenvire väräjää
järvenselällä.
Höyhen värähtää
kämmenselällä.
Enkelit istuvat
hipaisemalla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti